Kustannusvaikuttavuustiedon merkitys toiminnan suunnittelussa ja päätöksenteossa – video DigiSote 2022 -paneelikeskustelusta
Suomessa on merkittäviä mahdollisuuksia tuottaa enemmän terveyttä ja saavuttaa lisää terveyshyötyjä. Miten tämä on mahdollista? Katso video DigiSote 2022 -tapahtuman paneelikeskustelusta, jossa kuultiin inspiroivia näkemyksiä ja esimerkkejä suomalaisen terveydenhuollon kehittämisestä vaikuttavuuden ja kustannusvaikuttavuuden avulla.
Keskustelijoina paneelissa olivat Marco Hautalahti (toimitusjohtaja, Biopankkien Osuuskunta Suomi – FINBB), Tomi Mäki-Opas (FT, dosentti, tutkimusjohtaja, Vaikuttavuuden talo, Itä-Suomen yliopisto) ja Erkki Soini (toimitusjohtaja, ESiOR; hallituksen puheenjohtaja, Kuopio Health). Linkki videoon on tekstin lopussa.
Keskustelussa korostettiin tutkimuksen ja yhteistyön merkitystä. Kehittäminen vaatii uuden tiedon tuottamista, sopivia alustoja ja erityisesti tiedon käyttämistä päätöksien tukena. Lisäksi eri toimijoiden on tehtävä entistäkin enemmän yhteistyötä, jotta monipuolinen osaaminen, tieto ja kehitettävät keinot löytävät toisensa ja leviävät tehokkaasti käyttöön.
Muutokset vaativat myös kulttuurin muuttumista, ja sen pitää läpäistä kaikki tasot potilaista terveydenhuollon ammattilaisiin ja päätöksentekijöihin. Keskustelussa nousi esiin esimerkkejä, joissa on arvioitu tutkimusinvestointien tai geenitiedon käytön merkitystä potilaalle, terveyspalvelujärjestelmälle ja tutkimustoiminnalle.
Paljon on kyseessä, ja keskustelussakin todettiin, että tutkimus- ja tietomyönteisen ilmapiirin on pakko onnistua hyvinvointialueuudistuksessa: vaikuttavuuden ja kustannusvaikuttavuuden edistäminen, kliinisten lääketutkimusten lisääminen ja tiedon entistä parempi hyödyntäminen ovat välttämättömiä terveydenhuollon toimivuuden ja kantokyvyn varmistamiseksi.
Meillä on jo kaikki avaimet onnistumiseen! Keskustelussa painottuivat ennen kaikkea myönteiset asiat. Kaikki voivat osallistua. Jokainen on osa muutosta ja voi tukea terveydenhuollon tutkimusta ja kehittämistä esimerkiksi luovuttamalla oman biopankkinäytteensä tai osallistumalla tutkimuksiin. Se voi auttaa erilaisten hoitojen, kuten rokotteiden ja uusien lääkkeiden tai laitteiden, kehittämisessä. Lisäksi muistutettiin, että meillä on jo saatu paljon hyvää aikaan yhteistyön voimin. Jatkamalla yhteisen hyvän kehittämistä voimme saada entistä enemmän hyötyjä, jotka koskevat meitä kaikkia.
Kustannusvaikuttavuustiedon merkitys toiminnan suunnittelussa ja päätöksenteossa -video on katsottavissa täällä.
Lisätiedot: Erkki Soini