ESiORin Janne Martikainen MTV3: n Huomenta Suomi -ohjelmassa keskustelemassa aiheesta
Haastattelussa nousivat esiin sydän- ja verisuonisairauksien hoito, ennaltaehkäisy sekä taloudelliset kustannukset. Harvemmin esille nostettu ilmiö on toisen infarktin ehkäisy, eli se miten ehkäistään infarktin uusituminen. Janne Martikainen keskusteli ohjelmassa aiheesta yhdessä kardiologian ylilääkärin Anne-Mari Hekkalan (Suomen Sydänliitto) kanssa.
Suomessa tapahtuu noin 20 000 sydäninfarktia vuosittain. Elintavoista esimerkiksi tupakointi, fyysinen aktiivisuustaso ja ylipaino lisäävät sairastumisen riskiä. Sepelvaltimotauti on krooninen sairaus, jota täytyy hoitaa, jotta sairaus pysyy hallinnassa. Sydänkohtauksen riski kasvaa, mitä useampi tapahtuma taustalla on. Haasteena on potilaiden ymmärtämättömyys sairauden kroonisuudesta. Terveydenhuollon resurssipula vaikuttaa hoidon toteutumiseen, mutta lääkepuolelta voidaan nostaa esiin myös määrättyihin lääkkeisiin sitoutuminen.
Viimeisintä tietoa sydänpotilaiden hoidon toteutumisesta ja laadun selvityksestä toteutettiin Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen, Novartiksen ja ESiORin toimesta. Selvityksesttä kävi ilmi, että vain noin alle 25 % potilaista on hoitotavoitteessa. Joka kolmas palaa sairaalaan viiden vuoden sisällä ensimmäisestä kohtauksesta. Kustannukset ovat suuret Suomelle – tuoreen arvion mukaan sydän- ja verisuonisairauksien hoito maksaa jokaista suomalaista kohden 640 € vuodessa.
Lisätiedot: Janne Martikainen
Kuva: Stock Images