Toimitusjohtaja muistelee ekaa kymmentä:
Heräten LinkedInnissä, tuossa asiantuntijoiden mekassa, jo saatuihin runsaisiin onnitteluihin reagoiden. Kiitos kuuluu kaikille!
Totta se on, 16.10.2006 merkittiin ESiOR Oy arvonlisävero- ja ennakonperintärekistereihin, tärkeät eli veroasiat toki ensin. Ketteränä*** organisaationa jo 17.10 verohallinto sinetöi tilanteen ja myönsi perustiedot. Allekirjoittanut, Janne Martikainen ja Taru Hallinen olivat virallisesti ”kihloissa”. Parin viikon kuumeisen odottelun jälkeen 1.11 oltiin virallisesti ”naimisissa” kaupparekisterissä eli nykyaikainen liitto oli julkisesti tunnustettu ja maistraatissakin siunattu. Tarkennuksena todettakoon että ”avioehto” on projektilapsukaisten ja asiakastovereiden turvaamiseksi tehty.
Eli täysiä virallisia olemassaolon kymmeniä tulee rakkaalle ESiOR-yritykselle täyteen lokakuussa 2016, toki osakkaat olivat eläneet Kuopion yliopistossa eriasteista ”avoliittoa” jo kuutisen vuotta ennen ESiORin perustamista. Täyteen tullutta ekaa vuosikymmentä juhlistettaneen tuntemattomana ajankohtana*, suomeksi sanoen todennäköisesti maaliskuussa 2017 – perustamisajankohdan ja liiketoiminnan varsinaisen aloittamisen tarkan hetken estimoinnin epävarmuudesta johtuen; tällä hetkellä niukkuutta asymptoottisesti lähestyvän aikarajoitteen vallitessa.
Mutta, kuten kaikki ”liitossa syntyneet” akateemiset lapsukaiset, ryömimistä terveysteknologioiden arvioinnin viidakossa aloiteltiin jo 5 kuukauden iässä maaliskuussa 2007, kun tulin yrityksen ensimmäiseksi työntekijäksi ja samalla toimitusjohtajaksi, kun kukaan muu ei sitä halunnut (en muista, vedinkö lyhyen tikun, mutta sitähän ei kukaan tiedä…). Pikkuhiljaa alettiin kontata ja jo alle 2-vuotiaana juostiin porukassa sekä niitettiin palkintoja mm. ISPORista. Liitto opetti myös sen, että etelävaltiolainenkin (Etelä-Pohjanmaa) voi selvitä pohjoisvaltioisten (Pohjois-Savo, jopa Ylä-Savo) kanssa liitossa ja vice versa, ilman suurempia vaurioita. Onneksi asiaa tasoittamaan on saatu myös oikea eteläsuomalainen (ja -savolainen).
2010 kävi kutsu varsin yllättäen Euroopan (vai maailman?) suurimman lääketalous- ja vaikuttavuustutkimusalan (edelleen tuo ISPOR) kongressin tieteellisen arviointilautakunnan puheenjohtajaksi ensimmäisenä suomalaisena ja nuorimpana henkilönä kautta historian. Sitä on vaikea rikkoa kun vain yksi voi olla eka… Jotta omakehu ei tuoksuisi ihan liikaa, todettakoon että posti oli samalla henkilöllä ensimmäistä kertaa myös kaksi vuotta peräkkäin. Kaikki eivät opi kerralla, joidenkin pitää leikkiä mm. Access-tietokannalla 🙂 niin että muutkin kiinnostuu.
Vuosikymmenen alussa kerättiin myös erinäisiä palkintoja ja huomioita ympäri maailmaa nuoruuden innolla, mahtuupa siihen mm. Kiinan (vai olikohan se Etelä-Korea?) television tekemä haastattelu, johon asiantuntijalääkärimme oli valmistautunut varmaankin lähinnä illan mahdollista menopaikkaa miettimällä. Siitäkin selvittiin ja maine kasvoi. Samalla siirryttiin lähemmäs Kallavettä Kuopion satamaan, ihan Kuopion Kultarantaan (Kultaranta on taloyhtiön nimi, toimituksen huomio). Viime vuosina toiminta on ollut aktiivisempaa myös kotirintamalla tiimimme kokemuksen kehittyessä niin, että suomalaisetkin alkavat asiaan pikkuhiljaa uskoa. Käytännössä asia on ilmentynyt mm. erilaisten tässä nimeltämainitsemattomien ryhmien johto- tai asiantuntijatehtävissä, jotka eivät ehkä ole muille kelvanneet, mutta jotka olemme poikamaisella innolla ottaneet vastaan. Otsalohko kun on kova niin niissäkin selviää.
Mutta mitä ”liittomme” vuosikymmenestä on jäänyt käteen: Hienoja asiakkaita, mahtavia yhteistyökumppaneita, mukavia muistoja, pärjäämiseen riittävä toimeentulo, oppia alan uusille nimille sekä joitakin (satoja) julkisiakin referenssejä (http://www.esior.fi/julkaisut/). Samalla olen ehtinyt hankkia perheen, rakentaa talon, tehdä ääretöntä asymptoottisesti lähestyviä pihatöitä, juosta em. tilaisuuksissa, penikoittaa koiraa ja katsella elämää silmät auki, suurimman osan päivästä. Joka päivä yllättää ja on erilainen, se on tämän työn suola, joten janoa on edelleen.
Päivääkään en vaihtaisi pois… Paitsi tämän päivän tämän kirjoituksen vuoksi, mutta huomenna sitä ei enää itse muista. Toivottavasti joku muu meidät muistaa myös tulevana vuosikymmenenä. Asiakkaan sanoin: Muu muuttuu, ESiOR on ja pysyy (toimituksen huomio: ESiORin henkilöstön vaihtuvuus on ollut todella pientä).
Kaikesta kiittäen ja tulevaisuuteen tahtoen,
Erkki Soini
Disclaimer: Luet ihan omalla vastuullasi ja omasta halustasi seuraavan tekstin. Jos et ole tilastotieteilijä, matemaatikko, taloustieteilijä tai joku muu metodologi, saattaa asia käydä mielenterveydenkin päälle, jos edellinen ei jo käynyt.
*** Totta sekin on. vero.fi on varmasti Suomen ellei jopa universumin ketterin ja toimintavarmin julkishallinnon verkkopalvelu, joka ei kaadu edes veroilmoituksien deadlineen (kaikkihan sen viimehetkeen jättää? Kun koskaan ei tiedä, että milloin verolaki muuttuu).
*** Tarkoittaa samalla myös frekventistisen reilusti aivan hirveää merkittävyyttä – jolla ei oikeasti ole välttämättä mitään merkitystä – eli p<0,001 vs. kaikki kilpailijat – ai niin, sehän onkin monopoli. Frekventismi tahtookin toimia huonosti jos otoskokoa, voimaa ja uskoa asiaan ei ole rakennettu asiantuntijaan riittävän lujasti.
* Perustamisajankohdan vaihteluväli on 16.10 – 1.11. Mediaani on 17.10. Mutta keskiarvo onkin ~22.10 (95%CI ~19.10-25.10). Ohhoh, jakauma on vino kuten kaikki terveystaloustieteilijöiden jakaumat (ei vain Savossa vaan muuallakin) eli ei tuossa mitään yllätystä. No – ainakin SOTE-kustannukset on vinoja. Mutta haaste ei ole mitään ilman ratkaisua.
Ratkaisumalliesimerkit nopealla iteraatiolla todennäköisimmän perustamispäivän uskottavaan arviointiin: Huber-Tukey biweighted robust regression aineistolle, toimii kolmellakin havainnolla. Kaventaa kivasti luottamusvälejä, nopea tehdä.
Kolmen eri päivän tiloista muodostuva Markov-malli, jossa Monte Carlo -simulaatio. Aika yksinkertainen toteuttaa, kertoo epävarmuudestakin mallitasolla.
Markov Chain Monte Carlo (MCMC) simulation, hierarkkisena päivien ajalliselle ilmaantuvuudelle. Hiukan monimutkaisempi rakenne, kertoo sekä iteraation että simulaation epävarmuudesta.
Discrete-event simulation (DES) -malli, jossa aika jatkuvana ja ko. tapahtumat tapahtumina. Kertoo hyvin aineiston epävarmuudesta ja mukaan voi rakentaa vaikka verohallinnon open dataa sekä tehdä mahdottoman mahdottomaksi (viikonlopputyöt julkishallinnossa?).
Muuta? Ehdotukset otetaan vastaan.
Mutta koska homma on savolaisittain ”tekemättä vaille valmis” ja niukkuutta asymptoottisesti lähestyvä aikarajoite kaiken kattavana real world datana tiedossa, hyödynnetään bayesilaista asiantuntijatietoa real world evidenssin luomiseen (ts. otetaan kuitenkin terävin Occamin partaveitsi esiin) ja mennään nyt sen maaliskuun 2017 mukaan. Palataan aiheeseen maaliskuussa, jos ei aiemmin.