Pitkäkestoisen vaikuttavuuden tuloksia RWD-tutkimuksesta

Hiljattain European Journal of Gastroenterology & Hepatology -lehdessä julkaistu tosielämän dataan (RWD) perustuva tutkimus osoitti, että ustekinumab tarjoaa pitkäkestoista vaikuttavuutta kohtalaisen ja vaikean haavaisen paksusuolentulehduksen (UC) hoidossa. Tutkimus toteutettiin potilastietojen tarkasteluna ja se sisälsi lähes kaikki Suomessa ustekinumabia ajanjaksolla syyskuusta 2019 joulukuuhun 2021 saaneet potilaat. Aineiston kokoamisessa hyödynnettiin SPESiOR tietoturvallisen käyttöympäristön sisällä olevaa datankeruutyökalua.

    Keskeiset löydökset:
  • Partial Mayo Score ja kalprotektiiniarvot laskivat merkittävästi lähtötason mediaaniarvoista 5,0/1262 arvoihin 1,0/215 yhden vuoden jälkeen.
  • Ustekinumabin persistenssi oli 63 % vuoden kohdalla.
  • Kalprotektiiniarvot ja suoliston ulkopuoliset oireet olivat yhteydessä ustekinumabihoidon jatkuvuuteen.
  • Hoidon keskeytyminen johtui useimmiten ensisijaisesta hoitovasteen puutteesta (65 potilasta, 75 % syistä).
  • Vasta-aineiden muodostuminen ustekinumabille oli epätavallista (<5 potilasta, <21 %), ja haittavaikutusten vuoksi tapahtunut hoidon keskeyttäminen oli harvinaista (<5 potilasta, <6 %).

Tutkimuksen tulokset ovat linjassa aiemman tosielämän näytön kanssa ja tarjoavat arvokasta tietoa ustekinumabin pitkäaikaisesta vaikuttavuudesta todellisen elämän kliinisessä käytännössä.

Lue artikkeli täältä.

Lisätietoja tarjoaa tj. Erkki Soini.

Terveys- ja hyvinvointiratkaisujen vaikuttavuus 13.3 14-16:30

Terveys- ja hyvinvointiteknologiaratkaisujen vaikuttavuuden osoittaminen -webinaari 13.3.2025 klo 14:00 – 16:30.

    Aiheet:
  • Terveys- ja hyvinvointiteknologiaratkaisujen vaikuttavuuden osoittaminen dosentti Miia Jansson, Oulun yliopisto
  • Vaikuttavuusnäytön arviointi Digi-HTA:ssa erikoissuunnittelija Jari Haverinen, FinCCHTA
  • Kuinka lähteä osoittamaan vaikuttavuutta? toimitusjohtaja Erkki Soini, ESiOR Oy

Yhteistyössä: Centria ja LENTOON-hanke.

Tervetuloa!

Lisätiedot: Erkki Soini

Ilmoittautuminen: https://net.centria.fi/webinaari-terveys-ja-hyvinvointiteknologiaratkaisujen-vaikuttavuuden-osoittaminen/

Alzheimerin taudin riskinarviointityökalu on kustannusvaikuttava

Tuore ESiOR Oy:n ja VTT:n mallinnustutkimus arvioi koneoppimiseen perustuvan Alzheimerin taudin (AD) riskinarviointityökalun kustannusvaikuttavuutta Suomessa. Vielä kehitteillä olevan työkalun tavoitteena on tukea AD:n varhaista diagnosointia sekä parantaa hoitotuloksia ja elämänlaatua pitkällä aikavälillä tarjoamalla ennakoivaa tietoa sairauden riskistä.

Keskeiset löydökset:

  • Suuremmat terveyshyödyt pienemmillä kustannuksillaArviointityökalu lisäsi mallissa laatupainotettuja elinvuosia (QALY) ja vähensi samalla kustannuksia.
  • Riskinarviointi on kannattavaa muun palvelun käytön yhteydessä Mallissa rskinarviointityökalun käyttö muun sosiaali– ja terveyspalveluiden käytön yhteydessä oli kannattavaa, kun käytössä oli sairauden kulkuun vaikuttava AD-hoito, joita on tulossa saataville lähiaikoina.
  • Työkalun avulla voidaan parantaa AD:n hoitoa – Työkalu voi merkittävästi edistää Alzheimerin taudin varhaista havaitsemista, joka mahdollistaa oikea-aikaiset hoitotoimenpiteet ja kokonaisvaltaisen hoidon.

Tutkimus osoittaa, että arviointityökalun hyödyntäminen voi parantaa AD-potilaiden elämänlaatua ja vähentää hoidon kokonaiskustannuksia terveydenhuoltojärjestelmälle.

Lue lisää tutkimuksesta [In english]

Kuva: Stock Images

Kliinisten lääketutkimusten yhteiskunnallinen arvo Suomessa: 10 miljoonaa euroa tutkimusta kohden

ESiOR Oy:n ja Lääketeollisuuden tutkimussäätiön keväällä 2024 toteuttamassa selvityksessä arvioitiin yhden Suomessa toteutetun kliinisen tutkimuksen arvon olevan yhteiskunnalle keskimäärin 10 miljoonaa euroa, kun huomioidaan sekä suorat että välilliset vaikutukset.

Keskeiset havainnot:

  • Suora hoidon arvo: Kliinisessä lääketutkimuksessa potilaille annetun hoidon arvo on keskimäärin 1,2 miljoonaa euroa, josta 41 % muodostuu rahoittajien maksamista lääkkeistä ja 34 % katetuista hoidon ja seurannan kustannuksista.
  • Yhteiskunnallinen kokonaisarvo: Kliinisen tutkimuksen yhteiskunnallinen arvo on keskimäärin 10 miljoonaa euroa, kun huomioidaan myös tutkimuspotilaita laajemmin lääketutkimuksen terveysvaikutukset (73 %) ja kustannussäästöt (15 %) terveydenhuollossa.
  • Vaikutus terveydenhuoltoon: Vuosina 2018–2023 kliiniset lääketutkimukset tuottivat Suomen terveydenhuoltojärjestelmälle arviolta 880 miljoonan euron vuotuisen hyödyn.

Tutkimus täydentää aiempia paikallisia havaintoihin Pohjois-Savosta, jossa Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimusinvestointien arvioitiin tuottavan Pohjois-Savon hyvinvointialueelle 3,9 euron hyödyn jokaista sijoitettua euroa kohden. Uuden selvityksen havainnot korostavat kliinisten tutkimusten laajempia yhteiskunnallisia hyötyjä ja vahvistavat niiden merkityksen kansallisten terveydenhuoltokustannusten hallinnassa.

Kliinisten lääketutkimusten määrän väheneminen uhkaa aiheuttaa miljardien eurojen arvoiset menetykset tutkimusten vielä nykyisin tuomissa terveysvaikutuksissa ja terveydenhuollon kustannussäästöissä.

Lue lisää [In english]

Event: ISPOR Europe 2024, Barcelona, Farmasian päivät 2024 

Previous study in Northern Savo:  ISPOR – Should Hospitals Do Contract Research? Costs, Net Monetary Benefit, and Return on Public Sector Investments in Research at Kuopio University Hospital 

Kuva: Stock Images

Keuhkohypertensio Suomessa: FINPAH-tutkimuksen keskeiset löydökset (2008–2020)

FINPAH-tutkimus tarjoaa arvokasta tosielämän tietoa keuhkoverenpainetaudista (PAH) ja kroonisesta tromboembolisesta keuhkoverenpaineesta (CTEPH) Suomessa analysoimalla vuosien 2008–2020 potilastietoja. Tutkimus auttaa syventämään ymmärrystä näiden sairauksien esiintyvyydestä, diagnoosista ja hoidosta, mikä on keskeistä potilaiden hoidon ja ennusteen parantamiseksi. 

Keskeiset havainnot 

  • Ilmaantuvuus: PAH:lla 4,0 tapausta ja CTEPH:lla 2,9 tapausta miljoonaa kohden vuodessa. 
  • Diagnoosi: PAH-potilailla mediaaniaika oireiden alkamisesta diagnoosiin oli yksi vuosi. 
  • Potilasprofiili: PAH-potilaiden keski-ikä diagnoosihetkellä oli 57 vuotta, ja heistä 73 % oli naisia. 

Eloonjäämisluvut: 

  • 1 vuoden eloonjäämisaste: PAH 91,3 % ja CTEPH 94,6 %. 
  • 5 vuoden eloonjäämisaste: PAH 62,6 % ja CTEPH 79,4 %. 

Hoidon vaikutus: Keuhkojen endarterektomian (PEA) läpikäyneillä potilailla oli parempi eloonjäämisennuste verrattuna ei-leikattuihin CTEPH-potilaisiin. 

Tutkimus korostaa varhaisen diagnoosin, hoitosuositusten noudattamisen ja hoitoon sitoutumisen merkitystä potilaiden ennusteen parantamisessa. Havainnot ovat linjassa kansainvälisten PAH- ja CTEPH-hoidon hallinnan kanssa. 

Lue lisää FINPAH-tutkimuksesta.[In English]

Meta-analyysi: visuaaliset häiriöt trifokaalisilla silmänsisäisillä linsseillä

Meta-analyysi PanOptix-trifokaalilinssin näköhäiriöistä

Äskettäin Ophthalmology and Therapy -lehdessä julkaistu meta-analyysi tuo esiin näköhäiriöitä, joita potilaat ovat raportoineet PanOptix-trifokaalisen silmänsisäisen linssin (IOL) molemminpuolisen implantoinnin jälkeen kaihileikkauksessa. Tämä kattava katsaus 11 tutkimuksesta, jotka on tehty 10 eri maassa, tarjoaa arvokasta tietoa sekä klinikoille että potilaille, kun harkitaan IOL-vaihtoehtoja.

Keskeiset havainnot

  • Halot: 43,9 % potilaista raportoi kokevansa haloja, ja 5,4 % piti niitä vakavina.
  • Häikäisy: 33,6 % koki häikäisyä, ja 2,9 % ilmoitti sen olevan vakavaa.
  • Tähtipurkaus: 30,4 % koki tähtipurkauksia, joista ja 3,4 % arvioi ne vakaviksi.

Huomionarvoista on, että vain noin 5 % potilaista piti näitä näköhäiriöitä vakavina, ja noin 3 % koki ne erittäin häiritseviksi.

Tutkimuksen havainnot voivat auttaa potilaita ja kliinikoita tekemään harkittuja päätöksiä IOL-valinnasta sekä asettamaan realistisia odotuksia kaihileikkauksen tuloksista.

Lue koko artikkeli [In English]

Kuva: Stock Images

ESiOR toivottaa

Mikä vuosi 2024 onkaan ollut!

Kun vuosi 2024 lähenee loppuaan, ESiORilla pysähdymme hetkeksi katsomaan taaksepäin upeaa vuotta, joka on ollut täynnä innovaatioita ja yhteistyötä. Olemme toimittaneet älykkäämpiä ratkaisuja, luoneet vaikuttavia oivalluksia ja tehneet vuodesta unohtumattoman – kiitos lahjakkaan tiimimme ja mahtavien kumppaneidemme!
 

Joulun rauha on täydellinen hetki pysähtyä ja kiittää kaikista saavutuksista. Tämän hetken tuoma tyyneys antaa meille voimaa suunnata katse kohti vuoden 2025 tuomia uusia mahdollisuuksia.

Ensi vuonna meitä odottavat entistäkin innostavammat projektit vaikuttavuuden, kustannusvaikuttavuuden, ennustemallinnuksen ja data-analytiikan parissa. Odotamme myös innolla uusia kumppanuuksia ja innovaatioita, joita pääsemme tutkimaan yhdessä.

Jatketaan matkaa kohti uusia saavutuksia vuonna 2025 ja tehdään siitä kaikkien aikojen paras vuosi!

Toivotamme kaikille rauhallista joulunaikaa ja inspiroivaa uutta vuotta!

Noora Jämsén osaksi tiimiämme

Näin joulun alla on erityisen mukavaa jakaa iloisia uutisia: Noora Jämsén on liittynyt osaksi tiimiämme! 

Noora on muotoilija, joka on erikoistunut palvelumuotoiluun, ja hän aloittaa meillä roolissa Service and Product Designer. Noora tuo mukanaan arvokasta osaamista, uusia näkemyksiä ja kokemusta mm. teknologiateollisuuden parista. Hänellä on vahva halu luoda merkityksellisiä ratkaisuja, jotka aidosti parantavat käyttäjien ja asiakkaiden kokemuksia.
 
Nooran osaaminen ja intohimo innovatiiviseen kehitykseen tarjoavat meille hienoja mahdollisuuksia edetä ja kasvaa. Olemme todella innoissamme saadessamme hänet osaksi joukkoamme.
 
Lämpimästi tervetuloa, Noora! 
 

Inspiraatiota ja innovaatioita: ISPOR Europe ja Farmasian Päivät

Olemme innoissamme saadessamme osallistua marraskuussa näihin kahteen tärkeään tapahtumaan, jotka tuovat esiin terveydenhuollon ja terveystaloustieteen innovaatioita.
 

Farmasian Päivät 2024
Tänä viikonloppuna, 15.–16. marraskuuta, osallistumme Farmasian Päiville 2024 Helsingin Messukeskuksessa. Tämä upea tapahtuma tarjoaa erinomaisen alustan hyvinvointipalveluiden kehittämiselle. Esittelemme neljä innovatiivista posteria, jotka tähtäävät alan kehittämiseen ja vaikuttavuuteen.

ISPOR Europe 2024
17.–20. marraskuuta olemme Barcelonassa osallistumassa ISPOR Europe 2024 -konferenssiin, joka on yksi merkittävimmistä tapahtumista terveystaloustieteen ja tulosvaikuttavuustutkimuksen alalla.

Tämän vuoden teema, ”Generating Evidence Toward Health and Well-Being”, korostaa tieteellisen näytön tärkeää roolia globaalin terveyden parantamisessa. Tapahtuma syventyy terveydenhuollon vaikuttavuuden arvioinnin tieteeseen, käytäntöihin ja politiikkaan, tarjoten laajemman näkökulman terveystaloustieteen ja tulosvaikuttavuustutkimuksen mahdollisuuksiin. Keskeisiä aiheita ovat terveysinnovaatioiden fyysiset, henkiset ja sosiaaliset ulottuvuudet.

Odotamme innolla mielenkiintoisia keskusteluja, uusien ideoiden jakamista ja oppimista näistä inspiroivista tapahtumista. Jos olet mukana tapahtumissa, tule ihmeessä tervehtimään

Farmasian Päivät 2024 Helsingin Messukeskuksessa- Me olemme mukana!

Farmasian Päivillä 15.-16.11.2024 esittelemme peräti neljä innovatiivista julistetta, joiden jokaisen tulokset auttavat lisäämään hyvinvointialan ja SOTE-sektorin tehokkuutta ja kustannustehokkuutta:

  • Integrating Architecture Methodology into Health Technology Assessments and Pharmacoeconomic Evaluations 
Väätäinen S, Soini E. Integrating Architecture Methodology into Health Technology Assessments and Pharmacoeconomic Evaluations. Farmasian päivät 2024 [posteri]. 
  • The Benefits of Conducting Clinical Drug Trials in the Finnish Public Health care: The Society Gains 10 Million Euros of Value per Trial
Väätäinen S, Ehlers P, Tamminen N, Soini E. The Benefits of Conducting Clinical Drug Trials in the Finnish Public Health Care: The Society Gains 10 Million Euros of Value per Trial. Farmasian päivät 2024 [posteri]. 
  • Pharmaceutical Work Provided by the Finnish Community Pharmacies Results to Significant Cost Savings and Value for Society
Haikonen-Salo L, Jalkanen K, Väätäinen S, Mankinen P, Soini E. Pharmaceutical Work Provided by the Finnish Community Pharmacies Results to Significant Cost Savings and Value for Society. Farmasian päivät 2024 [posteri]. 
  • Comparison of SPESiOR and Other Secure Processing Environment (SPE) -type Environments from Finnish, Nordic, European, and Global Settings
Soini E, Väätäinen S. Comparison of SPESiOR and Other Secure Processing Environment (SPE) -type Environments from Finnish, Nordic, European, and Global Settings. Farmasian päivät 2024 [posteri]. 
Nähdään Farmasian päivillä 15–16.11. Helsingin Messukeskuksessa! 
 
Lisätiedot: Erkki Soini

ESiORin toimitusjohtaja Erkki Soini, yksi Digital Health Society Summit- tapahtuman puhujista

Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa, että Erkki Soini puhuu Digital Health Society Summitissa 6. marraskuuta teemalla ”Who Are the Champions in Our Ecosystems – Deep Dive to Data & Digital Work of Ecosystems in the Global ECAlliance Network” yhdessä Andy Bleaden ECHAlliancesta – The Global Health Connector ja Michael Frandsen WARD 24/7:stä (Tanska).

Kuudes Digital Health Society Summit järjestetään virtuaalisesti 5.–6. marraskuuta 2024. Tämän vuoden teemana on ”Terveydenhuollon modernisointi seuraavien viiden vuoden aikana: kuinka terveydenhuolto omaksuu digitalisaation ja saa kiinni muiden sektoreiden kanssa?” Huippukokouksessa käsitellään haasteita, joita terveydenhuoltojärjestelmät kohtaavat digitaalisten teknologioiden käyttöönotossa, ja samalla korostetaan mahdollisia hyötyjä. Sen tavoitteena on edistää yhteyksiä julkisen ja yksityisen sektorin sidosryhmien välillä, mukaan lukien hallitukset, yritykset, korkeakoulut ja kansalaisyhteiskunta, ja se perustuu ECAlliancen yhteistyöhön Global Health Connector -kumppanuuden kautta, joka kattaa muun muassa Afrikan, Intian, Amerikan ja kaukaiset alueet Itään.

Lisätietoja Digital Health Society Summitista [In English]

Lisätietoja: Erkki Soini

Vantaan asukkaiden terveyttä edistävä hanke toi hyviä tuloksia

ESiORin toteuttama kustannusvaikuttavuusanalyysi keskeisessä roolissa Hyvinvointikertomus tutuksi ja terveellinen ravitsemus- hankkeessa

Reilut kaksi vuotta kestäneen hankkeen tavoitteena oli kehittää ja luoda uusia toimintamalleja kaupunkilaisten elämäntapojen parantamiseksi.  Keskeisimmät osa-alueet olivat: kuntalaisten ravitsemusterveyden edistäminen, aikuisten ylipainon hoitopolun kirkastaminen ja kehittäminen sekä hyvinvointitiedolla johtamisen edistäminen. Hanke toteutettiin yhteistyössä Vantaa- Kerava hyvinvointialueen kanssa. Toteutuksen loppuseminaari pidettiin 8.10.2024.

Alueen asukkaita osallistettiin kehitystyöhön syksyllä 2022 suoritetun Wanta-kyselyn kautta. Tämän kautta saatiin kaupunkilaisten toiveita ja mielipiteitä painonhallinta- ja ravitsemustoiminnan toteuttamisesta. Hankkeessa tarkasteltiin kaupungin toimintaa ravitsemusterveyden näkökulmasta, ylipainon hoitopolkua sekä elämäntapaneuvontaa. Hankkeen aikana tarjottiin ravitsemusterveyden näkökulmasta katsottuna mm. matalan kynnyksen ravitsemusneuvontaa sekä ravitsemusaiheisia luentoja ja -kursseja.

Hankkeessa pilotoitiin vuosina 2023-2024 Onni-hyvinvointipoluksi nimettyä elintapaohjausta, jonka tavoitteena oli kehittää ylipainon hoitopolkua sekä elintapaneuvontaa. Pilottiin osallistuneet 100 alueen asukasta saivat käyttöönsä Onnikka-painonhallintasovelluksen sekä puolet valituista henkilöistä osallistui ohjattuun ryhmätoimintaan.

ESiOR toteutti Onni- hyvinvointipolun kustannusvaikuttavuusarvioinnin. Onni- hyvinvointipolulla saavutettiin positiivisia muutoksia sydän- ja aineenvaihduntasairauksien riskitekijöissä. Tämä näkyi sairastumisen vähentymisenä kymmenen vuoden aikana kustannusvaikuttavuusmallissa.

Video loppuseminaarista 8.10.2024 (katseltavissa 22.10.2024 saakka)

 

Kuva: Stock Images